highschooldream.blogg.se

Sunday night

Igårkväll kom Cloe, Maddie och Katie till mig för att äta middag. Jag lagade relativt svensk mat och de tyckte verkligen om det vilket var väldigt roligt! Jag bjöd på hasselbackspotatis, biff, gräddsås och sallad för huvudrätt och sedan kladdkak- och chokladmoussetårta med blåbär till efterrätt. Gärddsåsen blev inte riktigt som den skulle haha, det är så galet svårt att göra, men Maddie tyckte den var så god att hon ville äta den med sked så jag antar att den vart helt okej ändå! 
Två ganska suddiga bilder på maten tagna med Cloe's ipod. 
 
Det var en lyckad kväll och vi hade väldigt roligt! 

Thursday night

Igår (torsdag) på kvällen på Cloe och Katie hem till mig. Vi bakade brownies, tittade på diverse filmer/serier på tv, pratade, skrattade, dansade och hade allmänt roligt! Himla mysig kväll! 
Hehe *accidentally ate almost an entire pan of brownies* 
 

Är det svårt att plugga på engelska?


Jag fick följande fråga för ett tag sedan, och tänkte nu försöka svara på den: 
 
"Tycker du att ämnena har blivit svårare nu när du pluggar på engelska jämfört med innan när du pluggade på svenska? Jag går i nian nu och funderar på att läsa IB i höst men jag tvekar bl.a för jag är rädd att det kanske blir för svårt för mig... :s"
 

Detta är en ganska svår fråga att svara på, men jag ska göra mitt bästa! Helt ärligt tycker jag att skolan är lättare här än hemma, eller det är iallafall lättare att få höga betyg eftersom kraven på eleverna är lägre rent generellt. Alltså tycker jag inte att ämnena är svårare att klara av än vad de är i Sverige, snarare tvärt om! Hur som helst, beror det inte på språket utan på skillnaderna vad gäller betygskriterier. Vad gäller studier på engelska så kan jag säga att jag personligen blev van vid att läsa/skriva/tänka på engelska väldigt fort! Om man hela tiden är omgiven av engelska och allt skolmaterial är på engelska vänjer man sig fort och för mig tog det inte mer än någon vecka i skolan innan det vart ungefär lika naturligt att plugga på engelska som på svenska. Jag oroade mig lite innan jag åkte hit för att studierna skulle bli svårare pågrund av språket eftersom jag personligen aldrig har ansett mig särskilt bra på engelska. Jag har dessutom haft en del problem med att läsa relativt komplicerade/vetenskapliga texter på engelska tidigare, men jag kom som sagt in i det väldigt fort; mycket fortare än vad jag trodde! Något som skiljer sig mellan att plugga IB och att faktiskt åka utomlands och plugga är ju dock att IB-eleverna i Sverige endast har engelska omkring sig i skolan, till skillnad från mig och andra utbytesstudenter som har det omkring sig överallt dygnet runt. Jag har ingen erfarenhet av IB-programmet så jag kan inte direkt uttala mig om hur fort man vänjer sig vid att plugga på engelska men min gissning är att man, precis som utomlands, blir van ganska fort. Kanske inte lika fort som man blir om man bor i ett engelskatalande land, men jag skulle gissa att det blir relativt naturligt att plugga på engelska, även om man bor i Sverige, efter ett par-tre veckor då alla ämnen (utom svenska) på IB-programmet är på engelska. 
 
Jag tycker inte du ska vara rädd för att plugga på ett annat språk utan se det istället som en möjlighet att grymt duktig på engelska! Jag vet att det kan verka utmanande men det kommer som sagt förmodligen bli väldigt naturligt allt eftersom! Nu vet jag inte hur duktig du är på engelska, men som jag ser det tror jag inte att du ens skulle tänka över IB-programmet om du inte innerst inne trodde att du skulle klara av det! Ge det lite tid i början och försök omge dig med så mycket engelska som möjligt (tex läs engelska böcker, stäng av svensk text på tvn osv) så är jag säker på att du kommer in i det väldigt fort! Dessutom vill jag även säga att om du låter rädsla för att misslyckas hindra dig från att göra något, så kommer du heller aldrig lyckas med något stort! Man måste våga satsa för att vinna! 
 
Hoppas detta hjälpte dig lite och besvarade din fråga! Om ni läsare har fler frågor till mig angående i stort sett vad som helst så bara skriv dem i en kommentar! Jag lovar att svara! 
 
(PS. Jag vill bara tillägga att jag inte har någon direkt erfarenhet av IB och att det jag har skrivit här är endast mina tankar på hur det skulle vara att plugga enligt IB-programmet. Vad jag har hört skiljer sig studieupplägget på IB mycket från vanliga gymnasieprogram vilket såklart kan påverka hur svårt det är att "klara av". Jag menar härmed inte att IB är varken lättare eller svårare än något annat gymnasieprogram; det enda jag kan uttala mig om är huruvida det är svårare att plugga på engelska än på svenska.)

Arizona

För ett par veckor sedan var som sagt jag och min Amerikanska familj i Arizona, vilket är en stat i sydvästra USA. Vi spenderade ungefär en vecka där och besökte Phoenix, Tucson, the Grand Canyon och Sedona. Det var himla häftigt att uppleva, dels eftersom det var så himla annorlunda från Ohio och dels för att Grand Canyon är en sådan plats som man "ska" se någon gång under livet haha. Naturen var annorlunda med mestadels öken och berg och de flesta platserna vi besökte var verkligen jättefina! Under resan besökte vi även olika marknader med Native American Art, muséum och annat häftigt. 
 
På denna bilden var något som kallades "Biosphere2". Det är en stor anläggning vari man har simulerat olika typer av natur/klimat för att kunna undersöka hur olika faktorer (temperaturändringar, utsläpp osv) påverkar jordens olika ekosystem. De har även använt det för att undersöka hur naturen fungerar och forskare har varit instängda och bott i anläggningen under ett flertal 2 års-perioder (under dem perioderna var anläggningen låst för almänheten) för att utföra olika forskningsuppdrag. Vi gick på en rundvandring därinne, och vi fick höra mycket om hur det fungerar och liknande. Himla intressant och häftigt!
Här är en liten del av regnskogen inuti anläggningen! 
Senare samma dag åkte vi även till ett ökenmuséum, fast det var mer som en rundvandring utomhus. De hade en "kaktusträdgård" och man kunde se olika djur som är typiska i Ariozonas öken, till exempel cayote och bergslejon. På bilden ovan är det ett bergslejon som vi såg! Den är i mitten av bilden, i en av bergets ingröpningar! 
De hade även en sorts varg som man kunde titta på.
Här är en bild från andra kvällen i Arizona. Hotellet vi bodde på var väldigt fint och på baksidan hade de en uteplats med pool, bar och "fire tables" (bord med eldar i mitten). Vi satt runt en av eldarna innan middagen, hur mysigt som helst! Efter detta åt vi dessutom en himla god middag på en south western restaurang. Helt klart en av de bästa kvällarna under resan! 
Soluppgången från vårt hotelrum efter andra natten av resan! Hotelet var beläget på en bergsvägg strax utanför en mindre stad (tror att det var Tucson, men jag är inte säker) och naturen runt omkring var himla fin! 
Tuscon var som sagt en av städerna vi åkte till under resan. En av dagarna gick vi runt i olika delar av Tuscon och tittade i olika butiker med native American art och crafts vilket var himla häfigt! Jag köpte bland annat en autentisk drömfångare. 
Efter Tuscon åkte vi till ett område som hette Sedona. I Sedona fanns det väldigt mycket berg och hajkingleder. Vi hajkade en del och vi åkte även på en "Pink Jeep Tour". Det var en offroad-tur genom bergen i Sedona vilket var både roligt och läskigt! Bilden ovan är från en av ställena som vi stannade på under turen! 
Jag och min fina Amerikanska familj! 
Det var i en sådan här jeep som vi åkte runt i bergen. Fin huh?
En av 1000 blider (bokstavligt talat) på bergen i Arizona. Tog ett flertal blider både i Sedona och i Grand Cayon, det var verkligen  hur fint som helst!
En bild från en av utsiktsplatserna i Grand Canyon National Park!
Avslutar inlägget med ännu en bild från Grand Canyon! 
 
Jag hade verkligen väldigt roligt i Arizona och det var som sagt väldigt häftigt att uppleva då det var himla annorlunda från allt jag har upplevt tidigare. Naturen, maten, kulturen, klimatet! Det var verkligen himla vackert och jag är så tacksam för att jag har fått uppleva det! 
 
 
 
 

Fredagsshopping

Igår efter skolan åkte jag till ett köpcenter tillsammans med Rebecka, en tysk utbytesstuent som bor i närheten, för att shoppa och umgås lite. Jag köpte bland annat två linnen från American Eagle och mina första par yoga pants från Victoria's Secret. Yoga pants är ungefär som leggins med en bredare kant längst upp (ifall ni inte visste det sedan tidigare) och de är verkligen hur sköna som helst! Nästintill alla tjejer här har ett flertal yoga pants och även om de är som leggins använder de flesta dem som vanliga byxor (dvs bär dem tillsammans med "normala" tröjor och inte klänningar/tunikor/långa koftor etc). 
 
Det blev även lite inköp från Forever21 och Bath and Body Works, innan vi avslutade shoppingrundan med frozen yoghurt. Himla bra dag! 
 

Pink

Jag har alltså köpt ett rosa skal till min grafräknare, hur fint? You can find everything in 'Murica! 
 

Great Weekend

Denna helgen har varit hur bra som helst! Som jag redan har nämnt började den himla bra med vinst av gymnastiktävlingen samt mys och umgänge med de andra i gymnastiklaget. Eftersom jag redan har skrivit om det tänker jag inte gå in på detaljer men vi hade verkligen roligt och jag trivs hur bra som helst med dem i laget! De är peppande, roliga, trevliga mysiga och hur goa some helst! 
 
Gårdagen både började och avslutade bra och jag hade förmodligen en av de bästa kvällarna på länge. Runt 5 tiden hämtade Maddie mig och vi åkte och åt middag med Tricia, Shannon, Grace, Hannah och Laura. När vi alla började bli klara sa Tricia "I don't like the skin on the avocado". Det tog ett tag innan vi andra förstod vad hon pratade om, men när vi väl gjorde det skrattade vi i ungefär tio minuter. (Hon hade alltså fått skal på en del av avokadebitarna i hennes sallad och ätit dem allihop utan att veta att man inte direkt brukar göra det, hehe).
Efter middagen mötte vi upp Cloe och Katie och gick och tittade på "The Awkward Moment" (den nya filmen med Zac Efron). Filmen var helt okej och vi skrattade mycket trots den grova humorn, haha! Det satt även ett par bakom oss i biosalongen som la hysteriskt roliga kommentarer under hela bion, så vi skrattade lite åt dem också, hehe. 
 
Efter bion avslutade vi kvällen på Starbucks där vi satt och pratade lite. Vi planerade bland annat inför prom som är i maj samt en hel del annat. Jag personligen provade min första "Chocolate Chai Tea Latte" och ändrade uppenbarligen namn till "McKayla"! 
Idag (söndag) tränade jag gymnastik på morgonen och nu ikväll var vi på ett Super Bowl Party. Eftersom "Super Bowl", vilket är ett stort football game, spelades ikväll har väldigt många firat det med sina vänner medan de har tittat på matchen tillsammans. Vi åkte till några kompisar till mina amerikanska föräldrar, åt och hade trevligt. Jag avslutade även dagen med en kopp te och två kapitel ur The Great Gatsby, jag kan verkligen inte klaga! Så. Himla. Tacksam!
 
 

Vinst!

Igår eftermiddag hade jag gymnastiktävling med skolans gymnastiklag och trots en del olyckor så vann vi! Så himla roligt! Jag tävlade på floor och bom och man kunde även göra vault och räck. Jag fick relativt bra poäng på eventen som jag tävlade på och hela laget presterade verkligen bra. Dock skadades två av våra gymnaster, varav en av dem blev hämtad av ambulans. Det var läskigt och hemskt att se henne vara med om olyckan, men förhoppningsvis blir hon bättre snart. Skickar mina tankar till dig kompis! 
 
Hur som helst kändes det fortfarande bra att vinna, och efter tävlingen åkte vi hem till Bailey för att fira med pizza, cupcakes, brownies, sallad, prat och mysigt umgänge. Så himla mysigt! 
Här är en bild på hela laget som togs före tävlingen. Love you guys! GO BEARS!