highschooldream.blogg.se

Back Friday-shopping

Här är bilder på det jag köpte under black friday. Jag köpte två stickade koftor, en lila träningströja, en svart långärmad tröja, ett par leggings och världens mysigaste strumpor. 
En av koftorna (den är vit och lila egentligen även om den ser svartvit ut), mina två tröjor, strumpor och leggings. 
Den andra koftan (denna är svartvit).
 
 

Black Friday

Igår var det Black Friday, vilket alltid inträffar fredagen efter Thanksgiving. Det är en dag då alla affärer har galna reor och människor åker till affärer för att handla superbilliga saker mitt i natten haha! Affärerna öppnar under natten mellan torsdagen och fredagen och har alltså jättemycket varor till låga priser. Det kan bli helt galet men folk som slåss och köer från en sidan av affären till den andra. 
 
Vi åkte för black friday shopping, men vi åkte inte förrän på förmiddagen av fredagen då många hade åkt hem. Vi åkte till JCPenney's i Akron och på eftermiddagen var vi i ett köpcenter i Canton. Jag fick med mig lite saker hem, bland annat två stickade tröjor. 
 
Dagen avslutade med årets tredje julfilm, the Grinch! 
 
 

Give thanks!

I ren thanksgivinganda tänkte jag ägna ett inlägg till att visa lite tacksamhet. Jag vill börja med att tacka mina föräldrar i Sverige för att de gjorde det möjilgt för mig att åka iväg på ett utbytesår. Det är helt klart något av det bästa jag har gjort, jag ahr utvecklats och upplevt så himla mycket och jag vet inte hur jag någonsin ska kunna uttrycka hur glad jag är för att jag har fått möjligheten att göra det här. Tack så himla mycket världen finaste föräldrar, jag älskar er! 
 
Sedan vill jag även tacka min fina värdfamilj för att ha välkomnat mig in i deras familj och låtit mig bli en del av den. Jag vill också tacka dem för att de tar hand om mig, visar mig America och tar med mig på roliga äventyr. Jag är dem evigt tacksam för allt de gör för mig och jag uppskattar det verkligen! 
 
Jag är även tacksam för att jag har fina vänner och släktingar hemma i Sverige som finns där för mig i alla lägen och för mina vänner här i USA som gör mig glad, hjälper mig, umgås med mig och förgyller mitt utbytesår. Ni betyder väldigt mycket för mig! 
 
Jag måste även nämna att jag är tacksam för F.R.I.E.N.D.S., för att jag får uppleva allting som jag tidigare bara har drömt om och för att jag är så himla lycklig! 
 
 
 
 

Happy thanksgiving!

I torsdags var det Thanksgiving här i USA! Jag var roligt att fira eftersom vi inte firar det i Sverige (ni skulle bara veta hur chockade en del har blivit när jag har sagt det, haha). Vi började dagen med en roadtrip upp till Toledo som ligger vid gränasen mellan Ohio och Michigan. Uncle Dave bor där så vi åkte hem till honom och Cathy för Thanksgivingmiddag. Även grandma och andra släktingar från mom's sida av familjen var där och det var många som jag inte hade träffat tidigare så det var roligt att åka dit! Jag gillar verkligen familjehögtider eftersom de är så himla mysiga. 
På middagsbordet fanns såklart turkey och tranbär (tranbären smakade för övrigt ungefär som extra sur lingonsylt). Även stuffing, rolls (söta frallor), någon form av majspudding, caserole, grönsaker, frukt och potatismos. Min favorit var utan tvekan turkeyn och frukten, haha. Ingen överraskning kanske... Till efterrätt fanns det jordnötssmörskakor, choklad, rimbobullarna som jag bakade dagen innan, någon form av citron- och marängpaj och såklart pumkin pie! Det var två olika sorters pumpapaj; en klassisk och en som cheesecakevariant. Jag tyckte bäst om cheesecakevarianten då konsistensen av den vanliga var lite geggig, hehe. För er som aldrig har smakat pumpa, smakar det ungefär som mjuk pepparkaka fast det har en annan konsistens såklart. Det är kul att äta pumpkin pie haha! Det är typ en av de med typiska sakerna som utbytesstudenter ser fram emot. Låter kanske lite konstigt men så är det. Nu kan jag checka av det från min bucket list!
 
Efter middagen tittade vi på Macy's parade och football på tv samt pratade och umgicks. Alla var trötta efter middagen men det var mysigt ändå. Runt femtiden åkte vi till ett hur i närheten där en del av släkten på dad's sida firade thanksgiving. Där åt vi chocolate pie och pratade med fler släktingar. Vi lekte även med några söta små valpar hihi. 
 
När vi kom hem på kvällen avslutade vi dagen med en mysig filmkväll. Vi tittade på årets andra julfilm, Elf. Jag har aldrig sett den förut men den var verkligen rolig! Titta på den om ni känner för lite julstämning! 

Thanksgiving break!

Jag har varit ledig från skolan sedan i onsdags och det har hänt mycket sedan dess! Redan under tisdagen började det snöa jättemycket och det fortsatte under natten så när jag vaknade på onsdagsmorgon var det runt 15-20sm snö ute. Under onsdagsförmiddagen bakade jag rimbobullar som vi skulle ta med till thanksgivingmiddagen dagen efter. Ungefär samtidigt som jag var klar med det kom Josh hem från Columbus och då tittade vi på Hunger games, för att senare under kvällen gå och titta på Catching Fire. Jag gillade filmerna mycket mer än vad jag trodde att jag skulle göra även om jag inte var särskilt in love with sluten av någon av dem. Jag vill även passa på att nämna att det är roligare tt gå på bio här i USA än hemma haha. Salongerna är större och stolarna (vilka är mer som skinnfotöljer än stolar) gungar fram och tillbaka som en gungstol om man rör sig, hehe. Dock är det mycket mer previews och reklam innan filmen börjar, men whatever. 
 
Efter filmen åkte vi hem och spelade Scategories (ett sällskapsspel som är som leken land och rike) och senare på kvällen hämtade vi Stephs kompis Jess som kom med flyget hit till Canton. Sedan blev det sängen för min del, då vi skulle upp tidigt dagen efter. 
 
Jag tog inga bilder under dagen, men istället får ni en bild på "snöstormen" som inträffade i tisdags. Vi blev varnade i skolan för snöstorm men när jag kom ut var det alltså detta jag såg... Haha, let's say att det lät lite mer dramatiskt än vad det var. 
 
 

Önskeinlägg - Största skillnaderna mellan svenska och amerikanska skolan

Det finns en hel del skillnader mellan den amerikanska och den svenska skolan, och ju mer tiden går, desto fler skillnader märker jag av. I början tyckte jag faktiskt inte att det var jättestor skilland men de blir tydligare och tydligare. 
 
En av de största skillnaderna är att man har samma schema varje dag med samma tider och samma klasser. Det har både för och nackdelar såklart. Man hinner med mycket mer i varje ämne än om man bara har två-tre lektioner i veckan men det kan bli lite jobbigt om det är någon specifik klass som man inte tycker om. Jag personligen gillar de klasserna jag tar nu så jag ser det inte som något problem, men man får se till att ta klasser som man är intresserad av. En till skillnad vad gäller schemat är att man endast har 5minuter mellan varje klass och att man under den tiden skall ta sig från ett klassrum till nästa. Det kan vara lite stressigt ibland men man vänjer sig efter ett tag. Dock är det inte alltid lätt att ta sig igenom skolan när alla 2000 elever på skolan försöker göra det samma samtidigt. 
 
En annan skillnad är att man får läxor i (i stort sett) varje ämne varje dag som är till dagen efter. Lärarna kollar dessutom så att man har gjort sina läxor och ger poäng efter hur stor del av läxan som är gjord. Dessa poäng påverkar sedan betyget direkt då betyget beror på hur stor procentuell del av alla möjliga poäng man har fått under kursen. Det är även ännu en skillnad; betygen funkar inte alls likadant här som i Sverige. Betygen bestäms alltså efter poäng som man kan få från läxor, prov, quiz, inlämningar och deltagande i lektionerna. Dessutom får man betyg fyra gånger om året då läsåret är indelat i fyra märkningsperioder. 
 
Ännu en skillnad, som jag har skrivit en del om, är all school spirit som finns här. Elever och lärare stöttar och hejar skolans atleter och de olika lagen hyllas varje gång de har gjort något bra via announcements under första lektionen på dagen. Vi har spirit weeks, pep rallys, kläder med skolan färger och logga och folk hjälper till om till exempel en klubb eller ett lag har en fundraiser eller liknande. Jag gillar detta och det är en av de saker som jag tycker Sveriges skolor saknar! Anledningen till att det inte finns så mycket är förmodligen att vi inte har idrotter i skolan på samma sätt i Sverige som här vilket jag tycker är synd. 
 
Exempel på andra skillnader är att maten inte är gratis, att det är vakter i skolan varje dag, att man måste ha ett hall pass om man behöver gå ut i korridorerna under lektionstid och att allt är mycket mer strikt i allmänhet. Lärarna tilltalas med Mr, Mrs eller Miss och det är en tydlig gräns mellan elever och lärare. Jag antar att denna gräns förekommer i Sverige med men då jag kommer från en väldigt liten skola där man kommer väldigt nära sina lärare är det en ganska stor omställning. 
 
Rent generellt tycker jag väldigt mycket om skolan här även om den är lite mer styrd än vad den är i Sverige. Även om det kan verka lite jobbigt med läxor varje dag är det ingen big deal då de ofta är ganska lätta och det finns, som jag ser det, många fler för- än nackdelar. School spiriten är såklart en sak som gör skolan rolig och to be honest så tror jag att det faktum att jag inte behöver stressa så mycket med skolan och betygen här gör hela skolupplevelsen både roligare och enklare. 
 
Om jag skulle skriva om alla skillnader skulle det bli ett vääääldigt långt inlägg men jag tror jag har tagit upp de största skillnaderna. Som jag ser det finns det både fördelar och nackdelar med båda skolsystemen och jag gillar olika delar av båda. Oavsett trivs jag hur bra som helst här och det är hfätigt att få uppleva något som man tidigare endast har sett på film! 
 
Två bilder från första dagen i skolan
 
 

Sports in America

Vintersäsongen för skolans olika sporter har börjat nu, så jag tänkte berätta lite om hur det funkar här. Som de flesta av er förmodligen vet har i stort sett alla skolor här sporter kopplade till skolan så om man tex spelar fotboll så gör man det i ett lag tillsammans med andra från samma skola som man går på och sedan tävlar man mot andra skolor. Skolåret är indelat i tre perioder och varje period har sina egna sporter. Exempel på höstsporter är football, cross country (löpning), golf och tennis. Under vintern är det wrestling, bowling, simning/dykning, gymnastik och basket som gäller och sedan under våren är det track and field (friidrott), lacrosse, baseball och softball. Sedan har skolan även cheerleading vilket håller på året runt. 
 
När man tävlar tävlar man som sagt mot lag från skolor i samma county och sedan andra skolor i samma stat om man är väldigt bra. Det är vanligt att skolor har typ en huvudrival; en skola som man tävlar lite extra emot. Matcherna mot skolans rival är lite större och mer uppmärksammad än andra matcher. Till exempel i höstas när vi spelade football mot vår rival, Hoover High, hade vi spirit week hela veckan innan för att tagga för matchen. Skolan sålde även t-shirts med trycket "Beat Hoover" och vi hade pep rally under fredagen. 
 
När man gör en sport här har man vanligtvis träning varje dag efter skolan och sedan en tävling/match i veckan. En del sporter har även conditioning under säsongerna som de inte är aktiva. Till exempel har jag varit med på en del träningar med softball-laget denna höstan när de har haft conditioning(träning inför våren. Detta är dock något som jag har bestämt mig för att inte fortsätta med av olika skäl. Jag har tänkt över lite olika sporter och har nu bestämt mig. I vinter kommer jag göra gymnastik och sedan i vår kommer jag förmodligen vara med i track and field. Gymnastiken är lite annorlunda från de andra sporterna dock. Den räknas med som en klubb än en sport så jag tränar med både andra från gymnastiklaget och andra människor på en gymnastikcenter i närheten (men som inte är sammakopplat med skolan) en gång i veckan för tillfället. Om några veckor kommer vi börja ha träningar med bara laget också, så vi kommer då ha två träningar i veckan plus att vi kommer få ett schema över styrketräning, konditionsträning och stretching. Tävlingarna med gymnastiken börjar inte förrän i januari, men jag tycker det är ganska bra eftersom jag inte har hållt på men gymnastik på väldigt länge och behöver tid att relearn allt, haha. De andra som är med i laget är roliga och vi hade vår första träning igår. Det var jättekul och jag hade glömt hur mycket jag gillar gymnastik. Idag är jag väldigt sore dock så det var inte lätt att dansa i tre timmar under förmiddagen, men det gick! 
 
Att vara med i sporter här är väldigt bra för gemenskap och för att skaffa vänner. Man får gemenskap med de i laget eftersom man spenderar relativt mycket tid med dem, har något gemensamt och dessutom ofta har diverse klädesplagg med lagnamnet/sporten inbroderat/tryckt på dem. Det ska verkligen bli jättekul med gymnastiken och friidrotten kommer förmodligen också bli rolig! Jag önskar att skolorna i Sverige hade ett liknande system med sporter som amerikanska skolor!
 
Random bilder från footballsäsongen! GO BEARS! 
 
 

So incredibly happy

Jag tror inte att ni kan ana hur bra jag mår just nu! Även om det har varit en hel del i skolan senaste tiden och jag har längtat efter mina föräldrar lite mer än vanligt känns livet riktigt bra! Thanksgiving är nästa vecka, två veckor efter det åker jag till Disney och sedan är det dags för att fira jul! Så himla mysigt! Dessutom har vi lov från skolan över både thanksgiving och jul och nyår och det är ju också skönt såklart, även om jag gillar skolan mycket. Det ger lite extra tid att umgås med familj och vänner, hihi! Can't wait!
 
 

Shopping

Inköp från i fredags: Två par jeans från Levis, en kappa och sedan hand lotion och body lotion som luktar pepparmint. Jag älskar att shoppa här i USA, allt är mycket billigare än i Sverige! Allt i detta inlägget fick jag till exempel för mindre pengar än vad ett par Levis jeans kostar i Sverige. Hur bra?! 
Jag kommer vara supersnål när jag kommer tillbaka, haha. 
 

Önskeinlägg

Är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om? Kommentera rubriker till önskeinlägg! 
 

FRIENDS marathon

Ikväll är det F.R.I.E.N.D.S. och popcorn som gäller! Älskar att Vänner visas på tv stort sett hela tiden här och att vi kan spela in program som går på tv så man kan titta på dem när man vill. Jag har mellan 15-20 vänneravsnitt inseplade för tillfället, hur bra?! 
 

Snö!

Igår natt kom det massa snö här, så nu är marken vit och det känns som jul! Det är supermysigt och faktiskt inte så jobbigt nu när jag inte behöver cykla i snön när jag ska till skolan! Haha! 
Vår balkong 
 
Jag mår bra just nu och jag har så himla mycket att se fram emot! Snart är det thanksgiving och sedan är det jul och nyår. Mellan thanksgiving och julafton ska vi dessutom (håll i hatten!) åka till DISNEY I FLORIDA! Jag ser så himla mycket fram emot det! Wiiiiiii! Vi kommer även resa en hel del under våren och jag kan knappt bärga mig. Åh, jag trivs så bra här! 
 

Don't forget

GLÖM INTE KOMMENTERA 
 

Gjorde en halsduk

I morse gjorde jag en halsduk, haha. Det är min andra halsduk under loppet av en vecka, MEN det är behövligt nu när vintern närmar sig. Hehe.. 
 
 

Ostabil vecka och ny favorit

Denna veckan har verkligen varit upp och ner! Jag tror att jag har gått igenom varenda möjliga humör man kan ha; allt ifrån otrolig saknad till superultramegaglad. För närvarande mår jag iallafall bra, och helgen har börjat bra! Igår efter skolan shoppade jag lite med mom, åt på Panera's (vilket ungefär är en kombination av ett bageri och en sopp/sallad/sandwich-restaurang) och tittade på F.R.I.E.N.D.S. och Pitch Perfect. Idag på morgonen skypeade jag med mina fina släktingar i Sverige eftersom morfar fyller 75år. Grattis igen morfar! Min släkt är den finaste som finns. Jag tycker om er jättemycket! Efter skypeningen pysslade jag lite och sedan hade jag dans. Nu ska jag plugga lite och senare ikväll ska jag på ett birthday party hos Robyn. Så kul! 
Här får ni även en random bild på mig och min nya favorit. Det är basically smaksatt vatten med färgämnen (bara för att). Det är verkligen jättegott och faktiskt inte superonyttigt vilket är bra, haha. Det finns många olika smaker med! Den på bilden smakar ungefär som Twister. 
 

Bra måndag

Idag har varit en lång med bra dag! Jag åkte till skolan tidigt (runt 6.50) för att göra klart ett biologiprojekt tillsammans med Tricia. Projektet var som en valkampanj för organeller och det har faktiskt varit väldigt roligt att göra. Alla i min biologiklass blev indelade i grupper i början av förra veckan och sedan blev varje grupp tilldelad en organelle. Sedan var uppgiften att göra en valkampanj där man skulle övertyga de andra om varför ens egen organelle var den viktigaste av alla organeller. Vi fick extra credit om vi gick utanför ramarna så jag och Tricia har gjort t-shirts, kepsar, knappar, banners, posters, flygblad, cupcakes och what not och gick verkligen in för det. Många andra gjorde det också och hela projektet har verkligen varit roligt! Vi slutade med 51poäng av 45 så arbetet lönade sig dessutom.
 
Efter skolan var jag på field trip med med-club på Jackson Township Safety Center. Där fick vi en rundtur av vad som finns i en ambulans, lära oss om instrument och utrustning som används vid räddningsaktioner, prata med de som jobbar som paramedics och fråga frågor som vi hade angående medicin, etik och liknande. Vi fick även prova att använda en borr som paramedics använder för att borra in i ben så att de kan koppla in en slang via vilken de kan ge patienten läkemedel eller vätskor. Vi använde den såklart inte på riktiga ben utan på ägg, men det var ändå rätt coolt! Vi var på the safety center i ungefär två timmar så jag kom hem runt 5. Lång dag, men som sagt väldigt rolig! 
VOTE PEROXISOME! (Baksidan av t-shirtsen)
(Framsidan och ja det ska föreställa en peroxisome, haha)
Kepsarna vi gjorde. Jag har inga bilder på resten, men det var ett väldigt roligt projekt! 
 
 

American pancakes


Spirit day

Igår var det sista dagen av spirit week och temat var spirit day. Alla hade på sig Jacksonkläder, lila och guld/gult och vi hade även höstens sista peprally. Spirit week har varit så himla rolig! Önskar att vi hade något liknande i Sverige, haha!